Immuunsysteem
Het immuunsysteem waakt 24/7 over onze gezondheid en houdt een boel binnendringers buiten. Een systeem dat zo goed voor ons zorgt, moeten we natuurlijk zelf ook goed verzorgen. Gelukkig kunnen supplementen hier bij helpen.
Steeds meer onderzoeken leren ons dat stress een belangrijke ondermijner is van het immuunsysteem. Daarom hebben wij in onze selectie een product opgenomen waarvan onderzoek laat zien dat het een positief effect heeft op stress: Ashwaganda.
Bij het immuunsysteem spelen vrije radicalen een belangrijke rol. Enerzijds gebruikt het immuunsysteem zelf vrije radicalen om vreemde indringers uit te schakelen. Anderzijds kan een teveel aan vrije radicalen het immuunsysteem zelf aanvallen waardoor de communicatie tussen de cellen onderbroken wordt en de immuuncellen zelf vernietigd worden.
Het is dus belangrijk dat er een goede balans wordt geslagen tussen de beschikbaarheid van vrije radicalen aan de ene kant en anti-oxidanten die schadelijke vrije radicalen wegvangen aan de andere kant.
Voor onze supplementen hebben we enkele goed onderzochte en sterke anti-oxidanten gekozen.
Vitamines en mineralen
Over vitamines en mineralen doen allerlei mythes en verzinsels de ronde.
Vitae Maximus werkt uitsluitend met producten waarvan er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het effect.
Wat vitamines en mineralen gemeen hebben is dat het lichaam ze niet (voldoende) zelf kan aanmaken. Vitamines en mineralen zijn daarom onmisbaar en een essentieel onderdeel van onze voeding.
Er zijn ook verschillen. Zo zijn vitamines grote, complexe stoffen die het lichaam in sommige gevallen – al dan niet met behulp van bacteriën uit de darmen – zelf kan maken. Vitamines kunnen worden onderverdeeld in vitamines die vetoplosbaar zijn (A, D, E en K) en wateroplosbare vitamines (C en de B vitamines). Vetoplosbare vitamines haal je voornamelijk uit boter, olie, vis, vlees, noten en melk(producten). Wateroplosbare vitamines haal je voornamelijk uit groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en melk(producten).
Mineralen zijn zouten en dus ‘simpele’ atomen die in water oplosbaar zijn. Ook mineralen zitten in de meest gangbare voedingsproducten.
In Nederland eten we dusdanig gevarieerd dat vitamine- of mineralentekorten nauwelijks tot niet meer voorkomen. In sommige gevallen kan het echter wel verstandig zijn om een bepaalde vitamine of mineraal extra te suppleren omdat de behoefte groter is of de opname verminderd.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine B12 bij vegetariërs en veganisten of magnesium bij sporters (grotere behoefte).